Przewodnik Michelin – najbardziej prestiżowa książka w świecie kulinarnym

Przewodnik Michelin – najbardziej prestiżowa książka w świecie kulinarnym

Co roku z niepokojem oczekujemy, jak wiele restauracji zostanie wyróżnionych tzw. gwiazdką Michelin. Rokrocznie sprawdzamy, ile polskich restauracji znalazło się wśród różnych kategorii w czerwonym przewodniku Michelin. To jedno z najbardziej znanych i najbardziej poważanych wyróżnień. A jak to się wszystko zaczęło i skąd się wziął przewodnik producenta opon?

Michelin w XIX wieku – początki

André Michelin opublikował pierwszą edycję przewodnika po Francji w 1888 roku. Jego celem była pomoc kierowcom w znalezieniu wygodnego zakwaterowania i dobrych posiłków podczas podróży. Przewodnik zawierał adresy stacji benzynowych, garaży, warsztatów samochodowych oraz informacje o cenach paliw i godzinach otwarcia wszystkich istotnych punktów gastronomicznych. Książka była dystrybuowana bezpłatnie między 1900 a 1920 rokiem, ale w końcu bracia Michelin wprowadzili opłatę, gdy wiele broszur okazało się bezużytecznych i niewykorzystywanych przez kierowców. Bezpłatny przewodnik nie został potraktowany poważnie, a bracia postanowili coś z tym zrobić.

Tak rodzi się gwiazda

Najbardziej rozpoznawalnym elementem przewodnika jest dziś tzw. gwiazdka przyznawana za dobrą jakość oferowanych usług. Przewodnik po raz pierwszy wprowadził ocenę gwiazdkową w 1926 roku, aby podkreślić dobrą kuchnię. Dwie i trzy gwiazdki zostały przyznane po raz pierwszy na początku lat 30. XX wieku. Okładka przewodnika była pierwotnie niebieska, ale od 1931 roku została zmieniona na czerwoną i tak przeszła do historii. W miarę jak podróże stały się bardziej rozpowszechnione, przewodnik rozprzestrzenił się na inne kraje i dziś obejmuje cały świat.

Dostępny jest również zielony przewodnik Michelin, który dotyczy tylko stolic Europy. Pierwszy przewodnik po miastach poza Europą został opublikowany dopiero w 2005 roku w Nowym Jorku. Potem pojawiły się przewodniki po Tokio, Los Angeles i Las Vegas, a następnie po całej Azji. Warto jeszcze dodać, że np. przewodnik po Hongkongu i Makao został wydany w grudniu 2008, kiedy redaktorem naczelnym francuskiej serii została Niemka Juliane Caspar. Jest pierwszą kobietą, a także pierwszą osobą innej narodowości, która przejęła kontrolę nad wersją francuską słynnego przewodnika.

Prestiż i sława

Przewodnik Michelin to wiele różnych wyróżnień, nie tylko najważniejsze, czyli gwiazdki, ale także symbol Bib Gourmand czy sztućców. Już samo znalezienie się w przewodniku to wielki prestiż, a w 2020 roku w Polsce znajdowały się tylko 3 restauracje docenione gwiazdką.

redakcja serwisu

Powiązane artykuły

Gdzie warto kupować kiełbasy?

Gdzie warto kupować kiełbasy?

Sous vide – ciekawy sposób na przyrządzenie potraw

Sous vide – ciekawy sposób na przyrządzenie potraw

Kuchnia idealna? Castorama zaprezentuje najnowsze rozwiązania kuchenne

Kuchnia idealna? Castorama zaprezentuje najnowsze rozwiązania kuchenne

Dobrze jest dodać gazu – czyli czy warto wykorzystywać gaz w kuchni?

Dobrze jest dodać gazu – czyli czy warto wykorzystywać gaz w kuchni?

No Comment

Dodaj komentarz