Sous vide – ciekawy sposób na przyrządzenie potraw

Sous vide – ciekawy sposób na przyrządzenie potraw

Sous vide – to sformułowanie, które niezbyt dużo może mówić. W szczególności, jeżeli mowa o osobach, które rozmijają się z kuchnią. Całkiem jednak możliwe, że ten nowy sposób na obróbkę termiczną różnych potraw może sprawić, iż zdecydowana większość osób przekona się do gotowania. Dania przygotowywane metodą sous vide – przepisy i inspiracje są niezwykle ciekawe. Amatorzy kuchennych eksperymentów są w stanie przekonać się, że niektóre potrawy mogą wyglądać w zupełnie inny sposób.

Korzyści sous vide

Nie ma sensu tłumaczyć na czym to dokładnie polega, ponieważ w świecie wirtualnym nie brakuje dokładnie opisanej tej metody. Lepiej przyjrzeć się zaletom, które powiązane są z tym procesem. Może dzięki temu więcej osób będzie skłonnych do tego, aby zapoznać się z tym tematem. Do listy zalet można zaliczyć:

  • przedłużenie okresu przydatności – jest to możliwe dzięki ochronnym opakowaniom. One to sprawiają, że do środka nie przedostaje się powietrze, jak również i inne czynniki, które są w stanie sprawić, że okres przydatności się skraca.
  • mniejsza redukcja produktu wyjściowego – w przypadku metody sous vide ma się do czynienia z redukcją na poziomie 10%. Dla porównania można powiedzieć, że tradycyjne gotowanie różnych potraw sprawia, że dochodzi aż do 20% redukcji produktu wyjściowego.
  • eliminacja zapachów – w szczególności, jeżeli dany produkt wyjściowy leżał obok innych rzeczy, których zapach mógł na niego przeniknąć.
  • wartości odżywcze – sous vide pozwala na ich zachowanie w ogromnej ilości, która sięga niemal 100%.
  • brak konieczności użycia potraw, czy też innych ulepszaczy – jest to możliwe dzięki temu, że w poszczególnych potrawach (w szczególności, jeżeli mowa o mięsie) zatrzymują się naturalne soki, wzbogacające smak poszczególnych dań.
  • ograniczenie strat w wyrzucanych produktach spożywczych – sous vide pozwala na lepsze zaplanowanie poszczególnie przyrządzonych potraw.
  • apetyczny wygląd i wyjątkowo delikatna struktura całej potrawy.

Przepisy sos vide do przyrządzenia

Polecamy wpis Dania przygotowywane metodą sous vide – przepisy i inspiracje w portalu encyklo.pl. Człowiek nawet nie zdaje sobie sprawy z tego, co tak naprawdę można przygotować w ten sposób. Oto kilka przykładów.

Kukurydza sous vide:

  • kukurydza w kolbach,
  • masło,
  • czosnek i sól.

Kukurydzę można pociąć lub pozostawić w całości, wkładając do woreczka termicznego. Do środka należy włożyć masło i czosnek. Woreczek próżniowy należy szczelnie zamknąć. Całość należy parzyć w wodzie o temp. 85 stopni/1,5h. Całość nadaje się do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu, na ciepło. Można ją również schłodzić, przechowując maksymalnie trzy dni w lodówce. Wystarczy później tylko ją podgrzać przed spożyciem.

Kurczak wędzony sous vide:

  • kurczak wiejski lub wolnego wybiegu,
  •  woda,
  • sól kamienna 50g/1l (do wędzenia, jeżeli ktoś dokonuje tego sam).

Już uwędzonego kurczaka można przyprawić od wewnątrz, dobierając je zgodnie z indywidualnymi potrzebami. Kurczaka należy włożyć szczelnie do próżni. Całość należy umieścić w wodzie, na 65 st. Parzenie odbywa się przez m.in. 4 godziny, maksimum 6 godz. Po tym czasie, po chwilowym ostudzeniu, można zabrać się do zjedzenia tak przygotowanego kurczaka.

Sous vide to także wiele innych przepisów, które będzie można bez problemu odkryć w świecie wirtualnym. Warto się z nimi zapoznać, jeżeli ktoś chciałby przekonać się, jak jest to łatwe i możliwe do wykonania w domowej kuchni. Dzięki temu będzie można cieszyć się niebagatelnymi smakami, które będą w stanie zachwycić wiele osób.

redakcja serwisu

Powiązane artykuły

Gdzie warto kupować kiełbasy?

Gdzie warto kupować kiełbasy?

Kuchnia idealna? Castorama zaprezentuje najnowsze rozwiązania kuchenne

Kuchnia idealna? Castorama zaprezentuje najnowsze rozwiązania kuchenne

Dobrze jest dodać gazu – czyli czy warto wykorzystywać gaz w kuchni?

Dobrze jest dodać gazu – czyli czy warto wykorzystywać gaz w kuchni?

Czym jest ciąg technologiczny w kuchni?

Czym jest ciąg technologiczny w kuchni?

No Comment

Dodaj komentarz