
Sous vide – ciekawy sposób na przyrządzenie potraw
Sous vide – to sformułowanie, które niezbyt dużo może mówić. W szczególności, jeżeli mowa o osobach, które rozmijają się z kuchnią. Całkiem jednak możliwe, że ten nowy sposób na obróbkę termiczną różnych potraw może sprawić, iż zdecydowana większość osób przekona się do gotowania. Dania przygotowywane metodą sous vide – przepisy i inspiracje są niezwykle ciekawe. Amatorzy kuchennych eksperymentów są w stanie przekonać się, że niektóre potrawy mogą wyglądać w zupełnie inny sposób.
Korzyści sous vide
Nie ma sensu tłumaczyć na czym to dokładnie polega, ponieważ w świecie wirtualnym nie brakuje dokładnie opisanej tej metody. Lepiej przyjrzeć się zaletom, które powiązane są z tym procesem. Może dzięki temu więcej osób będzie skłonnych do tego, aby zapoznać się z tym tematem. Do listy zalet można zaliczyć:
- przedłużenie okresu przydatności – jest to możliwe dzięki ochronnym opakowaniom. One to sprawiają, że do środka nie przedostaje się powietrze, jak również i inne czynniki, które są w stanie sprawić, że okres przydatności się skraca.
- mniejsza redukcja produktu wyjściowego – w przypadku metody sous vide ma się do czynienia z redukcją na poziomie 10%. Dla porównania można powiedzieć, że tradycyjne gotowanie różnych potraw sprawia, że dochodzi aż do 20% redukcji produktu wyjściowego.
- eliminacja zapachów – w szczególności, jeżeli dany produkt wyjściowy leżał obok innych rzeczy, których zapach mógł na niego przeniknąć.
- wartości odżywcze – sous vide pozwala na ich zachowanie w ogromnej ilości, która sięga niemal 100%.
- brak konieczności użycia potraw, czy też innych ulepszaczy – jest to możliwe dzięki temu, że w poszczególnych potrawach (w szczególności, jeżeli mowa o mięsie) zatrzymują się naturalne soki, wzbogacające smak poszczególnych dań.
- ograniczenie strat w wyrzucanych produktach spożywczych – sous vide pozwala na lepsze zaplanowanie poszczególnie przyrządzonych potraw.
- apetyczny wygląd i wyjątkowo delikatna struktura całej potrawy.
Przepisy sos vide do przyrządzenia
Polecamy wpis Dania przygotowywane metodą sous vide – przepisy i inspiracje w portalu encyklo.pl. Człowiek nawet nie zdaje sobie sprawy z tego, co tak naprawdę można przygotować w ten sposób. Oto kilka przykładów.
Kukurydza sous vide:
- kukurydza w kolbach,
- masło,
- czosnek i sól.
Kukurydzę można pociąć lub pozostawić w całości, wkładając do woreczka termicznego. Do środka należy włożyć masło i czosnek. Woreczek próżniowy należy szczelnie zamknąć. Całość należy parzyć w wodzie o temp. 85 stopni/1,5h. Całość nadaje się do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu, na ciepło. Można ją również schłodzić, przechowując maksymalnie trzy dni w lodówce. Wystarczy później tylko ją podgrzać przed spożyciem.
Kurczak wędzony sous vide:
- kurczak wiejski lub wolnego wybiegu,
- woda,
- sól kamienna 50g/1l (do wędzenia, jeżeli ktoś dokonuje tego sam).
Już uwędzonego kurczaka można przyprawić od wewnątrz, dobierając je zgodnie z indywidualnymi potrzebami. Kurczaka należy włożyć szczelnie do próżni. Całość należy umieścić w wodzie, na 65 st. Parzenie odbywa się przez m.in. 4 godziny, maksimum 6 godz. Po tym czasie, po chwilowym ostudzeniu, można zabrać się do zjedzenia tak przygotowanego kurczaka.
Sous vide to także wiele innych przepisów, które będzie można bez problemu odkryć w świecie wirtualnym. Warto się z nimi zapoznać, jeżeli ktoś chciałby przekonać się, jak jest to łatwe i możliwe do wykonania w domowej kuchni. Dzięki temu będzie można cieszyć się niebagatelnymi smakami, które będą w stanie zachwycić wiele osób.
No Comment