Kuchenka gazowa, płyta ceramiczna elektryczna czy indukcja – co jest najlepsze do kuchni?

Jaką kuchenkę wybrać?

Wiele osób, które urządzają swoją kuchnię, staje przed tym sakramentalnym i trudnym pytaniem – co wybrać do gotowania. Z jednej strony, jeśli nie ograniczają nas możliwości, mamy bardzo szeroki wybór i trudno jest się zdecydować. A z drugiej przecież różnią się na tyle, że nietrudno jest podjąć decyzję. Czy tak jest naprawdę?

Płyta gazowa najtrudniejszym rozwiązaniem

Oczywiście pełnię wyboru mamy tylko wtedy, gdy do domu czy mieszkania podciągnięty jest gaz. Jeśli go nie ma, to nie możemy wybrać kuchenki gazowej i nie ma zupełnie możliwości, by o tym zadecydować. Załóżmy jednak na chwilę, że jest. Jakie plusy daje gaz? Po pierwsze łatwiejsza kontrola mocy grzewczej. Profesjonalni kucharze najczęściej gotują na gazie, bo daje on największe możliwości nagrzewania patelni czy garnków i najłatwiej jest kontrolować to, co się przygotowuje. Minusem jest czas potrzebny do nagrzania (choć i tak jest lepiej niż w przypadku elektrycznej płyty ceramicznej) oraz brudzenie garnków. O gaz trzeba mocno dbać, więc jest wymagający.

Płyta ceramiczna elektryczna – wygodna, ale długo się nagrzewa

Płyta ceramiczna z elektrycznym palnikiem jest bardzo popularna. Można ją stosować wszędzie i jest rozwiązaniem bardzo wygodnym i prostym w obsłudze. Nie wymaga dodatkowych instalacji, jest dość prosta w obsłudze, a do tego można wybrać spośród wielu modeli. Plusem jest także cena, bo zdecydowanie jest najtańsza ze wszystkich, choć niekoniecznie jeśli chodzi o samo utrzymanie. Płyta tego typu bardzo długo się nagrzewa i jest to jej największy minus. Do tego łatwo się brudzi i niszczy, więc i o nią trzeba specjalnie dbać. Dodatkowym atutem tego rodzaju rozwiązania jest to, że można znaleźć różne rozmiary płyty. Warto jednak pamiętać, że długo traci ciepło po nagrzaniu się, więc gotowanie na niej wymaga dużej wprawy.

Płyta indukcyjna, czyli nowoczesność w kuchni

Ostatnia z możliwości i moda, która od kilku lat nie znika z polskich kuchni. Wielkim plusem indukcji jest pobór mocy, który jest mniejszy niż w tradycyjnym rozwiązaniu z płytą elektryczną. Do tego bardzo szybko się nagrzewa, co sprawia, że gotowanie trwa o wiele krócej. Nie ma także problemu z oparzeniami, bo zaraz po zdjęciu garnka płyta robi się chłodna. Dużym minusem jest to, że nie każde garnki i patelnie działają z indukcją. Do tego cena samej płyty jest bardzo wysoka, najwyższa z całej trójki. Jednak indukcja często zwraca się w rachunkach za prąd.